Doelen

Deze maand ben ik jarig en bereik ik, wat ze vroeger zeiden, de pensioengerechtigde leeftijd. Die bestaat al heel lang niet meer. 66 jaar en vier maanden, dan krijg ik AOW. Dat duurt nog wel even.

Lief en ik hadden wel doelen. Wat wij bereikt wilden hebben. Nog erg jong maak je plannen. Die leeftijd leek nog een eeuw weg. Ik weet nog dat ik ging werken. Net als Lief. Op ons dossier stond wanneer wij veertig jaar in dienst waren. 1971-2011.
Ik had het gevoel dat wij dan vliegende auto's hadden.
Lief heeft dat gehaald. Ik niet.

Ondanks een goede financiƫle opvoeding kon ik niet met geld omgaan. Mijn moeder heeft het tot in den treuren geprobeerd. Na drie dagen was ik blut. Jamin en C & A waren favoriet.
Ze besloot mijn geld te regelen. En toen ik trouwde had ik een spaarcentje, dankzij haar.

Maar Lief had geen financiƫle opvoeding gehad. En ik was nog steeds een ramp op dat gebied. Dus het liep fout. Je kon er op wachten.
Als er meer uit gaat dan dat er binnen komt ga je het niet redden. Een beetje struisvogelpolitiek.

Zo leefden wij tien jaar. Totdat onze girobetaalkaarten werden gestolen vlak voor Kerst. En wij de feestdagen zonder geld moesten doorbrengen.
Het bekende kwartje viel. Wij gingen met de billen bloot. Het was slikken, heel erg slikken. Maar vastbesloten om het anders te doen zetten wij onze schouders er onder.

Achterstanden werden weggewerkt, schulden afbetaald en de eerste honderd gulden werd op onze nieuwe spaarrekening gezet. En een traantje werd gelaten. Want het heeft best lang geduurd voordat wij op dat punt kwamen. Want wij betaalden best veel aan onze schulden.

Ik ging sparen. Eerst voorzichtig, later werd het een sport. Ik keek elke dag wel even op de spaarrekening. En die groeide.

Onze doelen hebben wij gehaald. Schuldenvrij, een leuke buffer, zorgeloos leven en genieten van ons pensioen.

Het was een harde les, een goede leerschool, maar ik zou die periode niet meer over willen doen.

En nu op naar de AOW.

1 opmerking:

  1. Dat hebben jullie goed gedaan! Lijkt me een lekker gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je reageert. Het wordt heel erg op prijs gesteld.