dinsdag 1 december 2020

December


Tot vorig jaar gaf december altijd een nare smaak in mijn maand. Zo'n waardeloze maand. Alle narigheid gebeurde altijd in december.

Ik somde het dit weekend nog maar eens op. Lief luisterde aandachtig.

"Je vader overleed, je moeder, mijn vader, ik kreeg de ziekte van pfeiffer,  een blindedarmontsteking die mij bijna fataal werd, de ziekte van pfeiffer, een zwaar ongeluk, was zwanger wat niet goed afliep, de vele ziekenhuisopnames van mijn moeder en G". Mijn moeder was 39 jaar toen ze in december werd opgenomen met vergevorderde baarmoederhalskanker. Een tikkende tijdbom zei de arts. Het heeft lang geduurd maar ze is er bovenop gekomen. Ik was toen twaalf en wist niet wat zij had. Want dat werd niet verteld.

"Niet doodgaan in december hoor", zei ik tegen mijn moeder toen ze op 5 december werd opgenomen met hartklachten. Als ze zich niet lekker voelde zei ze niks, ging in bed liggen en rolde zich helemaal op.
"Ik heb niks, het gaat wel" was haar standaard uitdrukking.

Ze heeft woord gehouden. 

Het is nu 1 december en het nare gevoel bleef weg. Het hele jaar is al waardeloos dus december is niet anders. Maar ik ga er wat van maken. Volgende week de boom. Het weekend denk ik. Sinterklaas hebben wij al gevierd. Heel vroeg dit jaar. Op 20 november. 

Kerst wordt ook anders. Wij zouden gourmetten bij zoon maar dat vonden Lief en ik toch niet zo'n goed idee. Je kunt geen afstand bewaren en om elke keer alleen maar daar aan te denken, daar krijg je ook geen kerstgevoel van. Dus eerste kerstdag met z'n tweetjes. Lekker makkelijk. Niks moet alles mag.

Tweede kerstdag gaan wij naar zoon. Koffie met lekkers, een hapje en een drankje en dan weer naar huis. Geen eten, geen diner en dat is prima.

Ik zou zeggen: "December.... kom maar op!"

Liefs Joanne


2 opmerkingen:

  1. Je vult het zelf in en in plaats van een hele maand te rouwen en treuren, kun je ook één speciale dag aanwijzen, waarop je terugziet op alle verlies en dit bv bekronen met een kaars branden of iets moois in tuin of huis neerzetten. Want er zijn ook veel mooie herinneringen, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is fijn dat je er ondanks het rare jaar toch wel zin in hebt!

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je reageert. Het wordt heel erg op prijs gesteld.

Tikken# Natuur

 Naar een idee van  Melody                                          Natuur in najaar                                          vallende herfs...